Om du bruker mer penger enn du bør, på mat, bør du spise mindre, kaste mindre og kjøpe klokere. Mange kjeder har laget engangsporsjoner av det meste, for de enslige, som det blir stadig flere av her i landet.
Nær én million nordmenn er særboere, enten frivillig eller på søken etter en partner.
Derfor er det viktig for denne kundegruppen, å finne enkle løsninger som gjør at man ikke kaster mat – for den respektive matprodusent. Familier i Norge har et annet handlemønster nå enn for få år siden. Noen bestiller maten på nettet, andre velger handlesentre og andre holder seg til billigkjedene. Prisen på mat i Norge, har holdt seg stabilt høy gjennom de siste 30 år, men vi tjener mer penger for hvert år også – sammelignet med matprisene, noe som gjør at vi bruker mindre av totalinntekten på mat.
Lest: KIWI dro i gang priskrigen!
Å bruke tusenvis av kroner på mat, per uke, er irriterende mye for de fleste. Noen er økonomiske, skriver liste, handler kun på tilbud, stryker hver vare etterhvert som man handler, tar med egne poser samt panter alle flasker, for å få ned en stor utgiftspost, på et allerede kanskje strengt budsjett. Andre kunne ikke brydd seg mindre, ser det som frister og handler deretter.
Det er selvsagt mye penger å spare på å være smart når innkjøpene gjøres.
Siden valutakursene er av stor betydning, når man skal handle i utlandet, bør man notere seg at det er billigere å handle i Sverige nå, enn for få år siden. Faktisk har det ikke vært rimeligere enn siden 2012, og ifølge analytikerne som liker å spå, vil det bli enda rimeligere å handle med norske kroner i Sverige utover året. Har du sommerferie nå, reis til Sverige tvert. Du sparer endel allerede. På julehandelen kan du spre nær 20 kroner per hundrelapp du bruker – ved å handle på svenskegrensen.
Å skrive om svenskehandel, for norske lesere, har lite for seg tenker du. Vel, det bor flest nordmenn rundt Oslo og Østlands-regionen, og langs svenskegrensen, på norsk side, bor det endel nordmenn. Hvem som leser dette, vil nok uansett spare penger på mat, enten de bor her eller der.
Det er ikke langt over til digre handlesenter som gir nordmenn enorm besparelse på kjøtt, meieriprodukter, brus, sjokolade, frukt, grønnsaker, alkohol og andre varer – som ikke er like avgiftsbelagt som i norske butikker.
Her hjemme er det de store supermarkedene som taper mest, og billigkjedene som Kiwi og Rema 1000 som øker mest i omsetning, og som tar flest markedsandeler. Men disse to konkurrentene må vokte seg vel for å tro at de kan dele den enorme matvarehandel-kaken seg i mellom. Coop-Extra tar markedsandeler, melder seg på i kampen om å være billigst, og er slett ikke langt unna både Kiwi og Rema 1000 på pris.
Du som er glad i smågodt, er kanskje villig til å betale nær 170 kroner per kilo for å få tak i dine favorittbilter? Reiser du til en Sverige, får du samme produkt til 79 kr per kilo, trekker du fra valutagevinsten, er du nede i 70 kr per kilo. Selvsagt er det et større regnestykke, du bør legge til drivstoff og bompengestasjoner man passerer osv. Likevel påstår vi, sammen med tusenvis av mange nordmenn – det lønner seg å handle i Sverige. Hver gang.
Det mange ikke kjenner til, er at du faktisk kan sitte hjemme og bestille dine favoritter hjemmefra. Du får selvsagt fordelen ved at den norske krone er verdt mer enn den svenske, hver gang du handler. At det i tillegg er både moms- og tollfritt, gjør at du sparer enda mer penger på snop.
Ønsker du å spare penger på mat, bør du la være å handle mat når du er sulten, kjøpe inn stort volum, gjerne følge med på tilbud, og unngå å kaste mat som er til overs. Men mest penger på mat, sparer du sannsynligvis på å ta en “Harry-handel.”
Vi må være lojale mot norske forretninger, for å berge norske arbeidsplasser sier mange. Mulig det er riktig, men er det ikke politikernes ansvar og sørge for at grensehandelen blir mindre? I 2018 vil 18 milliarder kroner bli bruk av nordmenn i Sverige. Dette bør åpenbart politikerne gjøre noe med, ved å senke avgiftene.
Vargas
The post Bruker du for mye penger på mat? Les! appeared first on vargas12.com.